Rosí se vám okna?

Skokové zdražení plynu, elektřiny a nakonec i palivového dříví nutí k úspornějšímu chování a tak všichni odsouváme chvíli, kdy začneme doma topit. Nepříjemným průvodním jevem je vyšší vlhkost vzduchu v interiéru, která se projeví rosením oken. Ta jsou v obvodových stěnách nejstudenějším místem. Vlhkost se ale může za nepříznivých okolností srážet i na stěnách a tomu doporučujeme předejít.

 

Co s tím?

Předně je třeba říci, že rosení oken je běžný jev, který má fyzikální příčiny a nelze mu zcela zabránit, můžeme jej ale udržet v nezávadných mezích.

 

Množství zkondenzované vlhkosti je závislé na teplotě okenního skla, teplotě vzduchu v místnosti a množství vodních par ve vzduchu. 

Studené okno + vlhký vzduch uvnitř = hodně zkondenzované vody na skle.

Čím je vzduch v místnosti sušší, tím je zkondenzovaných par méně. 

A pozor – platí, že teplý vzduch v sobě udrží více vodních par než studený. 

Co se tedy stane když zatopíme? Čím je teplota vzduchu (a tedy i vodní páry v něm) vyšší, tím více páry může v jednotce objemu být, aniž by začala kondenzovat. 

 

Topit a větrat

Z uvedeného plyne, že od orosených oken nám pomůže, budeme-li topit. Musíme zároveň i pravidelně větrat, tím zabráníme tomu, aby stoupala vzdušná vlhkost. Ve vzduchu se totiž zvyšuje množství vodních par pouhým našim dýcháním. Ppokud v místnosti ještě vaříme, máme zde květiny, myčku, akvárium, nebo sušíme prádlo, vlhkost stoupá rychle.

 

Výhody novostaveb ATRIUM

V novostavbách už začínají být normou rekuperační jednotky, které tento problém řeší samy, pomůže i decentralizované větrání Inventer

Okna s izolačními trojskly jsou lepší než dvojskla, neboť pochopitelně nejsou z vnitřní strany tolik studená.

 

Dobrým pomocníkem je domácí meteostanice, která ukazuje teplotu a vlhkost vzduchu. Uvnitř místnosti by se vlhkost měla držet optimálně mezi 45 a 55 %

Přestože víme, že tato rada jde proti aktuálním trendům úspor nákladů na vytápění – dosáhnout těchto hodnot se nám v sychravém či mrazivém počasí podaří pouze tím, že v místnosti zatopíme

 

V dřevostavbách ATRIUM udržíte tepelný komfort bez zvýšené vlhkosti lehce a levně. 

Standard domů ATRIUM zahrnuje klimatickou difuzně otevřenou konstrukci DifuTech® CLIMA KOMFORT (U=0,14 až 0,11 W/m² K), kompozitní extra úsporná okna s trojskly Ug=0,5 W/m² K, energeticky nenáročné vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda a komín s krbovou akumulační vložkou.