Povrchové úpravy dřeva a jejich údržba

Dřevěné obklady jsou nejpřirozenější povrchové materiály. Jak se o ně starat, aby sloužily co nejdéle?

Za účelem zachování anebo zlepšení vlastností dřeva, například na ochranu proti škůdcům, hnilobám, povětrnostním vlivům, UV záření, se používají zpravidla mnohé povrchové úpravy, nejčastěji nátěry. Vybrat správnou nátěrovou hmotu bývá v širokém sortimentu náročné. Na ochranu dřeva v exteriéru mohou posloužit: lazury (terasové lazury), impregnace, oleje, krycí barvy či „odšeďovače“ dřeva.

 „Ve společnosti ATRIUM používáme již dlouhodobě nátěrové hmoty Remmers, s nimiž máme ty nejlepší zkušenosti,“ říká Václav Brejcha, technický ředitel společnosti ATRIUM. Dále upřesňuje, že se nanáší dvojnásobný nátěr ve výrobě a třetí nátěr se realizuje na stavbě po montáži domu. To se týká především podbití, přesahů krovu a obkladů fasád.

Václav Brejcha zároveň upozorňuje, že každá povrchová úprava dřeva potřebuje po několika letech údržbu, inovaci. Jedná se zejména exponované části vystavené povětrnostním vlivům. Na takzvaný oživovací nátěr se doporučuje použít nátěrovou hmotu o jednu řadu světlejší, než byl původní nátěr. Důvodem je to, že dřevo i jeho povrchová úprava přirozenou cestou časem postupně ztmavne.

Pokud se investor rozhodne pro nátěry, je při jejich výběru potřeba rozlišovat účel použití, například zda jde o fasádu, zábradlí či terasu. Každá nátěrová hmota má svá specifika ve vztahu k míře namáhání. http://www.atrium.cz

Ilustrační obrázek je realizace domu od: Ing. arch. Jana Alexe Řezáče, který dlouhodobě spolupracuje se společností ATRIUM.

dřevostavba ATRIUM