Jak na vlhkost v dřevostavbě?

Dřevostavba je skvělá volba, dřevo má letitou tradici ve stavebnictví nejen u nás, ale i v zahraničí. Jediným nepřítelem dřeva, který by mohl ohrozit životnost domu, je nadměrná vlhkost.

Zásadním doporučením pro správné nakládání s vlhkosti v dřevostavbě, je vybrat si ověřenou a profesionální stavební společnost. Ta o případných rizicích ví, a správným konstrukčním řešením a precizním provedením stavby i jejich jednotlivých složek, dokáže rizika minimalizovat.

Pro to, aby se v domě netvořila nadměrná vlhkost, je potřeba větrat. Nejjednodušší cestou, jak snížit obsah vlhkosti v interiéru, je krátké a intenzivní větrání, lidově řečeno průvan. Časté a krátké větrání pomůže snížení hodnot vlhkosti, ale zároveň nemá vliv na hospodárnost provozu, to znamená, že tepelné ztráty jsou minimální. Velkým pomocníkem je rovněž rekuperace. Důležité je také průběžně kontrolovat, zda neuniká vlhkost z netěsnících baterií, odpadových armatur, kohoutů apod.

Vlhkost je běžnou a přirozenou součástí našeho života a našich domovů, je však důležité na ni pamatovat a umět s ní efektivně nakládat.

http://www.atrium.cz